Ramen schilderen? Stappenplan en tips

blue paint brush

Het verven van ramen is een klus die je zelf kunt uitvoeren als je enig handigheid hebt. In dit artikel geven we een stappenplan en praktische tips voor het verven van ramen in je huis.

Benodigdheden

Het gereedschap en de producten die je nodig hebt voor dit project zijn:

 • Verfroller
 • Verfbak
 • Verfkwast
 • Schuurpapier
 • Afdekfolie
 • Window Lint
 • Verf

Stappenplan voor ramen schilderen:

 1. Zorg ervoor dat de ramen schoon en droog zijn voordat je begint met het verven. Gebruik een zachte doek om stof en vuil te verwijderen en laat de ramen vervolgens goed drogen.
 2. Schuur de ramen licht met schuurpapier om oneffenheden te verwijderen en om de verf beter aan te laten hechten. Maak de ramen vervolgens weer schoon met een doek om stof te verwijderen.
 3. Plak afdekfolie rondom het raam om te voorkomen dat verf op het kozijn en de muur komt. Gebruik Window Lint om de randen van het raam af te plakken en om te voorkomen dat verf tussen de sponningen komt.
 4. Giet de verf in een verfbak en roer de verf goed om. Gebruik een verfkwast om de verf aan te brengen op de randen en hoeken van het raam. Laat de verf goed drogen voordat je verder gaat.
 5. Gebruik een verfroller om de rest van het raam te verven. Zorg ervoor dat je de verf gelijkmatig aanbrengt en laat de verf goed drogen voordat je verder gaat.
 6. Breng indien nodig een tweede laag verf aan op het raam. Laat de verf weer goed drogen voordat je verder gaat.
 7. Verwijder de afdekfolie en Window Lint voorzichtig van het raam. Controleer of er geen verf op het kozijn of de muur is gekomen en maak deze eventueel schoon.
 8. Laat de verf volledig drogen voordat je het raam weer opent. Als alles goed is gegaan, heb je nu een mooi geverfd raam in je huis.

Praktische tips voor het schilderen van ramen: 

 • Kies altijd een goede kwaliteit verf voor het beste resultaat.
 • Gebruik altijd een verfroller en verfkwast om de verf aan te brengen voor het mooiste resultaat.
 • Laat de verf goed drogen voordat je verder gaat met het project. Dit voorkomt strepen en andere ongewenste effecten.
 • Neem contact op met een professionele schilder als je twijfelt over het verven van ramen. Dit kan helpen om problemen te voorkomen en om te zorgen dat het project goed wordt uitgevoerd.

Met dit stappenplan en praktische tips kun je zelf ramen verven in je huis. Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en om altijd de veiligheidsvoorschriften en eventuele handleidingen te lezen voordat je begint met het project. Als je twijfelt, neem dan contact op met een professionele klusser om te zorgen dat je project goed wordt uitgevoerd.

Met de juiste kennis en het juiste gereedschap kun je zelf ramen verven en zo je huis opfrissen en vernieuwen. Zo kun je zelf een bijdrage leveren aan het comfort en de waarde van je huis. Veel succes met je klus!